Ciekawostki w pracy kelnera

Jeśli chcemy pracować w dobrej restauracji i zarabiać godziwe napiwki, należy przygotować się na to, że trzeba szukać ekskluzywnego miejsca, najlepiej usytuowanego w centrum większego miasta. Najwięcej zarabia się na napiwkach w restauracjach, do  których przychodzą obcokrajowcy lub w miejscowych restauracjach, w których podaje się na przykład sushi. Im więcej klienci muszą zapłacić za posiłek, tym wyższe napiwki będą dostawali. Dlatego najbardziej opłacalne jest oczywiście pracowanie w takich miejscach jak właśnie bary sushi lub ekskluzywne restauracje z jedzeniem, za które należy zapłacić więcej niż sto złotych jednorazowo. Należy także szukać miejsca, w którym napiwki są w całości otrzymywane przez kelnera, a nie zgarniane przez właścicieli lokali. Warto szukać pracy tam, gdzie każdemu kelnerowi obowiązkowo przysługuje posiłek – jest to bardzo ważne, zwłaszcza jeśli kelner musi spędzać w pracy ponad dwanaście godzin jednorazowo. Stawka godzinowa nie zawsze się liczy, bowiem za obsługę kelnerską dostaje się pieniądze od klientów. Dlatego czy jest to 5 czy 8 złotych za godzinę – najczęściej nie ma to większego znaczenia. Warto wiedzieć, że im wyżej startujemy, tym większe będziemy mieli wymagania. Podstawowe pytanie, jakie możemy usłyszeć aplikując na stanowisko pracy to przede wszystkim pytanie o doświadczenie. Jeśli chcemy dostać się do ekskluzywnej restauracji, będziemy musieli wiedzieć w jaki sposób zachować się przy kliencie, jak podawać posiłki, jak zachowywać czystość, w jaki sposób i jak czeto podchodzić do klienta z pytaniem, czy coś jeszcze podać. Właściciele knajp i restauracji zazwyczaj doskonale wiedzą jak rozpoznać profesjonalnego i fachowego kelnera od bumelanta, który nie zna się wcale na swojej racy i jest osobą czysto przypadkową. Inne ciekawostki, z którymi należy się zapoznać zanim zaczniemy szukać pracy w gastronomii jako kelnerzy – zawsze atrakcyjność fizyczna pomaga. Niezbyt w cenie jest przychodzenie do pracy bez makijażu. Jest on zawsze mile widziany wśród barmanek i kelnerek. Należy także wiedzieć, że zdecydowanie wyższe napiwki będziemy mieli w restauracjach, a nie w kawiarniach.

Posted on September 10, 2013 in Organizacja imprez okolicznościowych
« »

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>